Zeeuwse Pontjes

Wanneer je door Zeeland fietst, kom je altijd een keer bij het water uit. En bij het zien van een strook land aan de horizon begint het te kriebelen. Je wilt het liefst zonder omweg naar de overkant. Dat kan. In de zomermaanden doorkruisen diverse pontjes de provincie. Hier kun je aanmonsteren voor een makkelijke en vooral leuke overtocht. Vaar mee met één van de Zeeuwse pontjes!

Pontjes

Ooit telde Zeeland meer dan honderd verschillende pontjes. Voor de Zeeuwen vormden die veerdiensten vaak de enige verbindingsschakel tussen het eigen eiland en de rest van de wereld. De meeste veerdiensten zijn inmiddels overbodig dankzij een stelsel van dammen, bruggen en tunnels die de eilanden ontsluiten.

Bekijk alle informatie over de pontjes

Speciale veerdiensten


Toch is er nog handvol pontjes in de vaart, speciaal om fietsers en voetgangers naar de overkant te loodsen. Het zou uren kosten om via het vaste land de overkant te bereiken en bovendien geeft de overtocht met een pontje een echt vakantiegevoel. Lange, rechte en winderige stukken laat je dankzij de fietsveren gewoon links liggen.

Fietsveren

Kriskras door de provincie varen zo’n zes fietsveren. Ze brengen je bijvoorbeeld van Schouwen-Duiveland naar Noord-Beveland, van Zeeuws-Vlaanderen naar Walcheren of van Zuid-Beveland naar Tholen. Een aantal pontjes dateert uit begin twintigste eeuw. Ze deden toen al dienst als veerboot, vrachtschip, of allebei.

Fietsroute


Tussen de vertrekpunten van de pontjes kun je zelf de mooiste routes uitstippelen aan de hand van het fietsroutenetwerk. Je kunt er ook een meerdaagse tocht van maken. Onmisbaar bij het plannen van een overtocht is 'De gids van de Zeeuwse pontjes'. 

De gids van de Zeeuwse pontjes

De gids van de Zeeuwse pontjes bevat allerlei informatie over de pontjes, zoals de vaartijden, prijzen en contactgegevens. Heel handig bij het plannen van een overtocht. De gids is in het pontjesseizoen (mei t/m september) verkrijgbaar via de Zeeuwse VVV's of via de Zeeland E-Shop.

Naar de Zeeland E-shop

Fietstip

Kijk voordat je vertrekt even naar de windkracht. Staan er schuimkoppen op het water, dan is het verstandig om eerst even de schipper te bellen. Sommige pontjes worden bij stevige wind uit de vaart gehaald. Let ook op de windrichting. Heb je nog een dam of brug voor de boeg? Zorg dat je tijdens die kilometers de wind in de rug hebt!