Wielrennen in Zeeland

Tegen de wind in stoempen op de Oosterscheldekering? Met een lekkere rugwind en handjes op het stuur over de Zeelandbrug? Het gevarieerde landschap met haar uitgestrekte polders, zeedijken die je letterlijk langs de zee voeren en karakteristieke dorpjes met gladde kasseitjes vormen samen een uitdagende mix voor een- of meerdaagse tochten!

Unieke wielerprovincie

Zeeland heeft een traditie in de wielersport en bracht renners voort als Jo de Roo, Jan Raas en Johnny Hoogerland. De Zeeuwse dijken, bruggen en wegen vormden het decor voor verschillende kustetappes van de Tour de France en de Giro d’Italia in 2010. Het dynamische Zeeuwse landschap waarin water en land elkaar afwisselen en de wind vaak een sportieve factor is maakt fietsen in Zeeland tot een unieke ervaring. Beleef Zeeland op je racefiets. Alleen, met een vriendengroep of met je tourclub.

Zeeuwse wielerhelden

Er zijn vier routes vernoemd naar de grootste Zeeuwse wielerhelden. Jo de Roo, Keetie van Oosten-Hage, Theo Middelkamp en Jan Raas hebben elk een eigen route in het stukje Zeeland waar ze geboren zijn. Ga de strijd aan met de Zeeuwse wind tijdens de Zeeuwse wind route en groei zelf uit tot een Zeeuwse wielerheld. De Wouter Weylandt route is een ode aan Wouter Weylandt die in 2010 de 3e etappe (de Zeeuwse etappe) van de Giro d'Italia won en in 2011 overleed. 

Jo de Roo route

Jo de Roo route - 114 km

De Jo de Roo route gaat van het lieflijke Zuid-Beveland naar Noord-Brabant en terug. Een uitdagende route met kasseien, buitendijkse trajecten en een klimmetje.

Bekijk de Jo de Roo route


Keetie van Oosten-Hage route

Keetie van Oosten-Hage route - 86 km

De route loopt over de eilanden Tholen en Sint-Philipsland, de geboortegrond van Van Oosten-Hage. Grote delen van de route gaan buitendijks langs verschillende Zeeuwse wateren en ook kijk je uit over weidse polders.

Bekijk de Keetie van Oosten-Hage route

Theo Middelkamp route

Theo Middelkamp route - 142 km

De Theo Middelkamp route verkent het uitgestrekte Zeeuws-Vlaanderen en gaat ook nog heel even de grens over naar België. De route voert door een landschap vol geschiedenis en het Vlaamse karakter van de tocht blijkt uit het feit dat je hier heel wat kasseienstroken meepakt.

Bekijk de Theo Middelkamp route

Jan Raas route

Jan Raas route - 101 km

De Jan Raas route verkent het landschap van de Zak van Zuid-Beveland met holbollige oude poldertjes en meidoornhagen. Raas heeft leren fietsen op de kronkelige bloemendijkjes die kenmerkend zijn voor dit gebied.

Bekijk de Jan Raas route


De Zeeuwse windroute

Zeeuwse Wind route - 126 km

De Zeeuwse Wind Route biedt je de kans om een sportieve prestatie te verrichten die De Roo, Van Oosten-Hage, Middelkamp en Raas nooit hebben volbracht. In hun tijd lagen de Deltawerken die nodig zijn voor dit parcours er nog niet. Je wordt tijdens deze tocht flink op de proef gesteld.

Bekijk de Zeeuwse Wind route

De Zeeuwse windroute

Wouter Weylandt route - 55,9 km

De Wouter Weylandt route is een ode aan Wouter Weylandt die in 2010 de 3e etappe (de Zeeuwse etappe) van de Giro d’Italia Italië won en in 2011 overleed. De route volgt via het Fietsknooppuntensysteem (FIKS) het traject dat de renners van Schouwen-Duiveland naar Middelburg reden en eindigt als eerbetoon op de Dam.

Bekijk de Wouter Weylandt route

GPX-bestanden wielerroutes

Download hieronder de GPX-bestanden van de wielerroutes:

GPX-bestand Jan Raas wielerroutes
GPX-bestand Jo de Roo wielerroutes
GPX-bestand Theo Middelkamp wielerroutes
GPX-bestand Keetie van Oosten-Hage wielerroute
GPX-bestand Zeeuwse wind wielerroute