Plan je eigen route met het Fietsknooppuntensysteem Zeeland (FIKS)

In Zeeland heeft het fietsknooppuntensysteem of fietsroutenetwerk een eigen naam: FIKS. FIKS is een bewegwijzerd netwerk van zorgvuldig geselecteerde fietspaden en –wegen. Bij de selectie van deze fietswegen is rekening gehouden met veiligheid en de aantrekkelijkheid van het landschap. De plaatsen waar de paden en wegen elkaar kruisen zijn knooppunten. Het grote voordeel van FIKS is dat je zelf bepaalt hoe lang je route wordt.

Knooppunten

Elk knooppunt heeft een nummer. Zo stippel je gemakkelijk je eigen fietstocht uit aan de hand van de knooppunten. Onthoud de knooppuntnummers, schrijf ze op een papiertje of noteer ze op een speciaal fietslabel en je kunt op pad. De aanduidingen op de borden onderweg doen de rest.

Stel je eigen knooppuntenroute samen

Bewegwijzering langs de fietsroutes

Op alle FIKS bewegwijzerde wegen en paden in Zeeland kom je witte bordjes tegen met groene bedrukking. Op kruisingen, splitsingen en afslagen staan bordjes met daarop een richtingspijl en het nummer van het knooppunt waar je naartoe fietst. FIKS is dubbelzijdig bewegwijzerd en het maakt dus niet uit of je je route rechts- of linksom fietst.

Fietsknooppuntenkaarten

FIKS Zeeland staat op drie kaarten vermeld: 

  • Zeeland Noord: fietsen op Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Sint Philipsland
  • Zeeland Midden: fietsen op Walcheren, de Bevelanden en Tholen
  • Zeeland Zuid: fietsen in Zeeuws-Vlaanderen

Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij de Zeeuwse VVV's en direct online te koop in de Zeeland webshop www.zeelandshop.com.

Nieuwe borden

Nieuw zijn de in-de-wind/uit-de-wind routes. In Zeeland heb je op een aantal plaatsen de keuze of je "in de wind" of "uit de wind" wilt fietsen. Dit staat op de bordjes aangegeven met een windvaan. "In de wind" loopt de route langs een buitendijks fietspad en "uit de wind" fiets je in de luwte van de dijk.  
Handig voor onderweg: fietslabels

Het is mogelijk om bij de Zeeuwse VVV kantoren een aantal waterbestendige fietslabels te kopen. Noteer hierop de knooppuntnummers en hang de kaart vervolgens aan je stuur. Zo hoef je niet steeds op je FIKS kaart te kijken.

Je kunt hier ook een fietslabel downloaden